DiscoverTips Tricks

20 nydelige portugisiske retter du absolutt bør prøve

1. Pastéis de bacalhau

Det finnes et portugisisk ordtak som sier at det finnes flere torskeoppskrifter enn det finnes dager i året. Torsk, eller Bacalhau, kan for eksempel bli til fiskekaker. Gylne og sprø på utsiden og glatte inni – de er perfekte både som forrett og med ris eller salat.

2. Bacalhau à brás

Det å finne opp nye torskeretter innebærer kreativ oppfinnsomhet. For eksempel kan man steke revet torsk med løk og servere med sprøstekte potetstrimler blande det med oliven og persille, og vips! Så har du bacalhau à brás. Det er så enkelt og smaker så nydelig at det ikke akkurat er rart retten er så populær.

3. Alheira de Mirandela

Alheira er en klassiker blant røkte pølser og chouriços (en pølse av svinekjøtt i svinetarm), og ble laget av jøder for å lure den portugisiske inkvisisjonen til å tro at de var kristne. Nå for tiden er denne svinefrie chouriço-en blitt en klassisk rett, som ofte serveres med speilegg og pommes frites.

4. Francesinha

Dette er ny variant av skinke og oste-smørbrød. Ta tre ganger så mye ost, legg lag på lag med spekemat, og hell på så mye saus som hjertet kan begjære. Denne oppskriften fra Oporto er en vill og gal utgave av den franske Croque Monsieur, noe som passer fint med navnet (som betyr «liten fransk dame») og den dekadente smaken.

5. Cozido à portuguesa

Dette er en tradisjonell gryterett for kjøttelskere. Den inneholder både kylling, biff, svin og flere forskjellige svine- og blodpølser. Denne mettende kjøtt-ekstravagansen inneholder noen grønnsaker også, som kokte gulrøtter, bønner og kål. Vannet alt dette kokes i blir til en næringsrik buljong som du enten kan drikke eller koke ris i.

6. Caldeirada de peixe

Det portugisiske kjøkkenet bruker mye sjømat. Legg alt du kan finne av ingredienser i en gryte og du får caldeirada, en fiskegryte med flere forskjellige fisk og skalldyr, dekket av tomater og urter. Dette er en smaksrik, tykk og næringsrik avslutning på en lang dag på stranden.

7. Amêijoas à Bulhão Pato

Gjør deg selv en tjeneste: ta deg en kald øl i ettermiddagssolen og bestill en porsjon av denne nydelige delikatessen. Denne muslingsbaserte retten handler først og fremst om de nydelige skjellene, men også om å dyppe brødbiter i den vidunderlige sausen, som er laget av olivenolje, koriander, hvitløk og ofte hvitvin. Perfekt for en lat ettermiddag med venner.

8. Queijo da Serra

Denne Serra-osten er laget av geitemelk og har skarp smak og myk konsistens. Av en eller annen ufattelig grunn er den nesten ukjent utenfor Portugal. Den kommer i varianter fra smøremyk til hardere og med en mer intens smak, og er en nydelig opplevelse for osteelskere.

9. Caldo verde

Caldo verde er en suppe laget på poteter, løk, kale og biter av svinepølse (chouriço). Suppen er en fast gjest i feiringer som de tradisjonelle portugisiske festlighetene til ære for hver bys skytshelgen. Den er den perfekte kosematen og kan serveres som sen middag eller som forrett til ethvert hovedmåltid.

10. Sardinhas assadas

Disse kullgrillede sardinene kombinerer den friske smaken av sjømat med røkt grillsmak, og er den mest typiske retten i Lisboa. Du kan spise dem på restauranter, men også på gaten under Santo António-feiringen i juni. Uansett om de serveres på et stykke maisbrød, med røkt paprikasalat eller kokte grønnsaker må du for all del dynke dem i masse olivenolje for å få den fulle og hele smaksopplevelsen!

11. Bolo do caco

Hvitløksbrød med en tradisjonell Madeira-vri. Dette flate, runde brødet blir stekt på basaltstein og vil garantert få deg til å smelte på innsiden om den serveres varm og sprø. Noen burgersjapper bruker til og med dette brødet for å gjøre burgerne sine mer typiske. Dette er en så strålende ide at om du smaker det, kommer du til å ønske at deg var deg som fant det på.

12. Arroz de Pato

Verken mer eller mindre enn en anderisotto med sprø overflate, dekket av oppskåret chouriço. Før den går i ovnen blir anden kokt til mør perfeksjon, og er myk i munnen. Med et glass rødvin til er dette en garantert ut av kroppen-opplevelse.

13. Pastel de Belém

Denne hemmelige oppskriften ble opprinnelig funnet opp av katolske nonner, og selges et spesielt sted ved Mosteiro dos Jerónimos i Lisboa. Debatten har gått om hvorvidt den egentlig skiller seg fra det mye mer kjente pastel de nata: for noen er det ingen forskjell overhodet. Det har et annet navn simpelthen fordi det selges i dette området av Bélem. For andre er den fullstendig annerledes. Dermed basta.

Men sann våre ord: den er annerledes. Den er annerledes! Nei, da, men seriøst, prøvesmak selv og gjør ende på diskusjonen én gang for alle.

14. Torta de Azeitão

Eggebaserte desserter er svært vanlige i Portugal, og det finnes et vell av lokale variasjoner. En berømt en er torta de Azeitão, en myk rullekake med søtt fyll av eggeplomme. Disse tortas er vidunderlige om du liker søtt, og et absolutt must om du er innom Azeitão.

15. Ovos moles de Aveiro

Om du føler at det er noe som mangler i livet ditt, må du prøve ovos moles: søt eggeplommepasta pakket inn i papirtynne kjeks, formet som skjell. Selv om de ikke løser alle problemene dine, gjør de utvilsomt dagen søtere. Selv den portugisiske forfatteren Eça de Queirós kunne ikke motstå den, og nevner den i romanen sin, Os Maias, noe byen Aveiro (der oppskriften kommer fra) er rimelig stolt av. Og med god grunn.

16. Pão de ló

Dette er den mest sentrale av alle portugisiske rullekaker, og er en populær dessert til jul og påske. Den selges i de fleste bakerier rullet rundt et stivt hvitt papir. Det myke, enkle og luftige bakverket kan serveres med is eller spises som den er.

17. Polvo à Lagareiro

Vi kunne ikke akkurat la være å inkludere blekksprut i en liste over portugisiske delikatesser. Blekksprut, eller polvo, er så spesielt at det spises rundt høytider som middag på julaften. Den blir også ofte servert som forrett på de fleste fiskerestauranter, oftest kald og side om side med løk, olivenolje og persille. Polvo à Lagareiro er en oppskrift på ristet blekksprut, dynket i olivenolje og servert med bakte poteter.

18. Arroz doce

Om det noen gang var en dessert din portugisiske bestemor ville laget til deg med kjærlig hånd, så var det arroz doce: en rispudding kokt med sitron og krydret med kanel. Den har en bittersøt, sterk smak som minner om jul, bursdager og hjemme. Denne koselige portugisiske søtsaken er kjærlighet i hver skje, vær du sikker.

19. Queijadas de Sintra

Disse eggekakene blir laget med fersk ost, og er små kulinariske perler fra den fortryllende byen Sintra, 20 minutter utenfor Lisboa sentrum. Om du besøker festningen eller bare går en tur i skogen, må du ikke glemme å gå innom bakeriet og ta med deg en haug queijadas, overstrødd med kanel for å gjøre alt enda bedre.

20. Salame de chocolate

Navnet betyr bokstavelig talt «sjokoladesalami». Denne pølseformede søtsaken er lett å lage og finnes i de fleste portugisiske supermarkeder. Om selv om flere europeiske land hevder å ha patentet, er det ingen tvil om at den kvinnen (eller mannen) som først kom på å blande sjokolade, smør, egg og biter av kjeks på denne måten var en sann visjonær.

Finn flyreiser til Portugal Finn hotell i Portugal

 

Relaterte