Glem Facebook: Disse bildene vil du sette i glass og ramme!

Lær å bli en bedre fotograf med Thomas Søndergaard, en av Danmarks mest fremstående Instagram-fotografer.

Kategori Tips & triks

Dato 08/10/2015

Kameratelefoner og kompakte digitalkameraer har revolusjonert reisefotografering, og som resultat tar vi en overveldende mengde bilder – 350 millioner av dem lastes opp til Facebook. Hver dag. Men hvis vi er ærlige med oss selv, trenger de fleste av oss noen tips om hvordan vi kan bli bedre fotografer.

Så hvordan kan vi gjøre feriebildene hakket bedre? Vi bestemte oss for å spørre Thomas Søndergaard, en av Danmarks mest fremstående Instagram-fotografer, for å få 10 profftips om fotografering for nybegynnere.

Det beste kameraet er det du har med deg

«Jeg er en stor tilhenger av fotografering med mobiltelefonen og mulighetene det gir. Da tenker jeg både på fotografering, redigering og kommunikasjon med andre fotografer på Instagram. Når det er sagt, så kjøpte jeg et kompaktkamera av høy kvalitet for noen måneder siden, som jeg har med meg det meste av tiden for mindre spontane blinkskudd.»

Thomas-Sondergaard-fototips
Utsikt over København fra Domus Portus

Bruk kun blits hvis du vet hva du gjør

«Hvis du ikke kan bruke blits ordentlig, bør du ikke bruke det i det hele tatt. Blitsfotografering er nesten en kunstform i seg selv og kan gi en flott effekt, men det er vanskelig å mestre. Hvis du fotograferer mye innendørs, bør du kjøpe en ekstern blits og peke den mot taket – men det krever øvelse! Du kan få deg et ordentlig raskt (dvs. lysfølsomt) objektiv til kameraet ditt og kutte ut blitsen, eller skru opp kameraets ISO-verdi for å få høyere lysfølsomhet. Dette kan tilføre støy og kornethet til bildet – men det er ikke nødvendigvis negativt.»

momondo-ta-bedre-bilder
Fredagskveld på rulleskøyter i København

Gjør mest mulig ut av høsten

«Høsten er en fin tid for fotografering, spesielt hvis du liker vakre farger. Det svake lyset på denne årstiden trenger ikke å være et problem, bare prøv forskjellige ting. Du kan for eksempel fotografere nakne trær mot en grå eller blå himmel for en fin silhuetteffekt. Og de gule løvene. Bruk dem som den eneste fargen i et ellers grått eller nesten ensfarget bilde for en fin effekt.»

ta-bedre-bilder-med-Thomas-Sondergaard
En disig morgen over Fælledparken i København

Et 50 mm objektiv er svaret

«Hvis du liker å fotografere mennesker, anbefaler jeg et 50 mm objektiv med fast brennvidde. Det er billig og utrolig allsidig. Hvis landskapsfotografering er mer din greie, er et stativ veldig nyttig, samt en fjernutløser (for å unngå kamerarystelser eller gjøre det lettere å inkludere deg selv i bildet). Du trenger også et vidvinkelobjektiv for denne typen fotografering.»

momondo-Thomas-Sondergaard
En dukkert i Gold Beach City, Alanya, Tyrkia

Våg å fotografere mennesker

«Landskap er nokså lette å ha med å gjøre. De fleste av oss kan ta et fint bilde av en vakker solnedgang, så lenge vi husker å holde horisonten vannrett! Det er vanskeligere å fotografere mennesker, da du har mye mindre kontroll og kanskje må være litt frempå. Hvordan henvender du deg til en fremmed for å ta et gateportrett? Og hva om du blir tatt på fersken i å fotografere i smug på gaten? Prøv det likevel – det er absolutt verdt det.»

Ta-bedre-feriebilder
Nairobi, Kenya

Smugfotografering på gaten

«Fotografering med telefonen er spesielt praktisk når du prøver å gå i ett med omgivelsene og ikke påvirke situasjonen du prøver å fotografere. Gatefotografering er et godt eksempel på dette, og noen av mine beste gatebilder har jeg tatt med en iPhone. En enda mer utspekulert variant er å sette inn øretelefonene og late som om du hører på musikk mens du trykker på utløseren med volumknappen på ledningen.»

momondo-fotografering-for-nybegynnere
Pendlere på vei til jobb over Dronning Louises bro i det sentrale København

Unngå klisjeer

«Instagram må nok ta sin del av skylden for å gjøre klisjébilder enda mer uutholdelige, og jeg må innrømme at jeg har tatt en del slike selv. Hvis du drar til Barcelona, er du ikke nødt til å ta en selfie foran La Sagrada Familia, og på turen til New York er det ingen som tvinger deg til å ta bilde av solnedgangen fra Williamsburg og utsikten fra Rockefeller Center. Bruk nysgjerrigheten din i stedet og utforsk reisemålet ditt til fots. Gå inn i interessante sidegater og prat med de lokale for tips om fine steder å fotografere. Jeg snakker ofte med lokale Instragrammere hvis jeg reiser til et nytt sted – det er som å ha din egen lokale (og gratis!) guide som er like glad i fotografering som deg selv.»

Thomas-Sondergaard-og-momondo
Bitte små svømmere på Goldcity Spa & Wellness Hotel, Alanya, Tyrkia

Gå i ett med omgivelsene

«Når du reiser til et nytt sted, blir du automatisk mer oppmerksom og observant. Det vil hjelpe deg med å finne interessante ting å fotografere. Hvis du besøker en by, kan du stille deg opp i en smal, travel gate og bare stå der. Komponer motivet, juster kameraet (hvis du bruker et), vent på at folk skal gå inn i bildet og vent på riktig øyeblikk for et flott, uformelt bilde.»

ta-bedre-feriebilder
Pendlere på vei til jobb over Dronning Louises bro i det sentrale København

Knytt deg til bildet

«Ingenting knytter deg sterkere til bildene dine enn å tilbringe fem timer i mørkerommet og komme hjem med bare to ferdige fotografier! Ikke alle har muligheten til å fotografere med et manuelt kamera og tilbringe tid i et mørkerom, men hvis du kan – gjør det! Du kommer til å lære masse om komposisjon, eksponering og fokus. Jo mer du leker deg og knipser, desto mer begynner du å tenke på komposisjon, hva som fungerte før og hva som ikke fungerte, og desto mer komfortabel blir du med prosessen.»

reisefototips-fra-en-proff
BMX i PLUG N PLAY, en urban aktivitetspark i Ørestad, København

VSCOcam for redigering

«Favorittappen min er VSCOcam fordi den emulerer film på en veldig naturlig måte. Jeg bruker også Snapseed (for små justeringer som ikke kan gjøres i VSCOcam), samt Mextures og Darkroom.»

tips-for-landskapsbilder
Den mektige Skógafoss, Island

Nå kan ingenting stoppe deg! Planlegg din neste ferie, og knips i vei!

Opprinnelig publisert

08/10/2015