Ting å gjøre i Oslo: Opplev det beste Norges hovedstad har å by på!

Vår liste over ting å gjøre i Oslo er en god miks av klassikere og nykommere. Du har kanskje besøkt Operahuset og Holmenkollen allerede, men har du sjekket ut kultur- og matmarkedet Vippa eller prøvd retro spill på Torshov sport? Selv om Oslo kan ha rykte på seg til å være noe dyrt og grått, men det er flere ting en an gjøre gratis i byen – og skulle det være kaldt eller dårlig vær er det flust av aktiviteter en kan gjøre innendørs. Hovedstaden passer også ypperlig for barn, og de vil helt sikkert elske Oslo Klatrepark eller Teknisk museum. Ellers kan dere jo alltids ta turen ut til Tusenfryd for en fartsfylt dag for hele familien!

Det kanskje aller beste å gjøre i Oslo er å leie en bysykkel og sykle rundt i byens gater. På denne måten kan man oppdage skjulte perler og komme over alt fra morsomme markeder til kunstutstillinger. Oslo har definitivt mye å by – her en liten smakebit!

Hva vil du gjøre i Oslo?

 

Gratis ting å gjøre i Oslo

Botanisk hage

Botanisk hage Oslo

© Nanisimova/Shutterstock

På Tøyen finner du Oslos egen jungel! Samlingene i Botanisk hage omfatter over 5,500 plantearter fra ulike deler av verden. I veksthusene Victoriahuset og Palmehuset finner du planter fra tropiske og tempererte strøk, samt en utstilling om plantenes evolusjon. Sjekk også ut Dufthagen med 90 forskjellige planter spesielt valgt ut for en sanselig opplevelse.

Oslos operahus

© CH – Visitnorway.com

Dette er en klassiker – og med god grunn. Operahuset, dekket i marmor, er tegnet av arkitekt- og designkontoret Snøhetta og ser ut som et isfjell som stiger opp fra fjorden. Det er ikke mange operahus som lar folk vandre rundt på taket, men Operahuset er et godt unntak. Ta deg en rusletur på taket og nyt den flotte utsikten ut mot Oslofjorden hvis det er fint vær. I sommersesongen er taket et amfi med mange arrangementer som konserter og teater-oppsetninger.

Vippa

© VisitOSLO/Tord Baklund

Vippa er et 1000 kvadratmeter mat- og kultursted, som befinner seg i en tidligere sukkervarebygning på Vippetangen. Her kan du få servert gatemat fra alle verdenshjørner, med fokus på økologisk mat. På sommerstid kan du også få med deg hippe konserter og spesielle kulturarrangementer. Utendørsterrassen er også en favoritt blant Oslo-folk i helgene, og er spesielt hyggelig på kvelden med fin utsikt over fjorden.

Vigelandsparken

© Tord Baklund / VisitOSLO

Oslo har mange flotte parker, men Vigelandsparken skiller seg definitivt ut. Det er faktisk verdens største skulpturpark designet av én kunster! Gustav Vigelands livsverk er mildt sagt imponerende, med flere enn 200 skulpturer i bronse, granitt og smijern. Over en milion besøkende tar turen innom Vigelandsparken årlig, for å se kjente skulpturer som Sinnataggen og Monolitten. Visste du at sistnevnte ble hugget ut på stedet, og at de tok tre steinhuggere 14 år å ferdigstille den?

Det kongelige slott

© CH – Visitnorway.com

Slottet er et viktig symbol i norsk historie, og definitivt verdt å få med seg når en besøker Oslo. Det er så og si obligatorisk å gå opp Karl Johan – Oslos hovedgate – og ende opp utenfor Slottet. Hver dag kl. 13.30 kan du få med seg vaktskifte med H.M. Kongens Garde. Slottsparken er også en fin attraksjon, med skulpturer og kunst-installasjoner.

 

Ting å gjøre innendørs i Oslo

SALTs sauna

© VisitOSLO/Tord Baklund

SALT er et nomadisk kunstprosjekt på Langkaia i Oslo, med kunst, musikk, mat, debatter og arkitektur i flere spektakulære trekonstruksjoner. Her er det vanskelig å kjede seg! Den mest populære attraksjonen er Árdna, SALTs største sauna som har plass nok til 100 personer. Ta med kjæresten for en romantisk aften! Utenfor ligger en 7000-liters sherrytønne omgjort til en sauna samt to kaldtvannskulper (fersk- og saltvann).

HVASKJER spillrom

Hvaskjer Spillrom i Oslo

©HVASKJER

I 2015 åpnet kulturhuset Hvaskjer i det historiske Kulturslottet Soria Moria på Torshov. I tillegg til å ha to restauranter, ulike barer, scener og popcorn-maskin (!), er de også kjente for sitt episke spillrom, Torshov Sport. Her kan du teste ut morsomme retro flipper- og arkadespill, shuffelboards og vintage kronespill. Perfekt sted å dra til for å feire bursdag eller når det regner i Oslo. Game on!

Skur13 skatehall

Skur13 Oslo

© Skur13

Skur 13 er en aktivitetshall for lek og idrett med aktiviteter som skateboard, rollerderby, crossfit, sparkesykkel, BMX, sykkelpolo, og droneracing. Hallen ble opprinnelig bygget for X-games, men er nå åpent permanent. Og det er nok av plass å boltre seg på, hallens skatepark er på hele 1500 kvm! Du finner SKUR13 på Tjuvholmen i bygget med PUSHWAGNER dekor.

Ting å gjøre utendørs i Oslo

Øy-hopping

© Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

Oslo er en super utendørsby. Med en vakker fjord og flere vakre øyer, er det ikke rart at besøkende flokker til Aker brygge for å ta båt til Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen eller Langøyene. Ta med et par venner, og utforsk øyenes koselige badestrender om sommeren! Det går også båt til mange av øyene på høsten og vinteren, og det er mye å utforske året rundt. På Hovedøya kan du se ulike kulturminner, og Lindøya an skilte med et flott dyreliv i sitt naturreservat.

Holmenkollen

© Susan Fraser – Visitnorway.com

Holmenkollen er et flott område i Oslo, med vakker natur og utsikt over Oslo-gryta. Det tar rundt 20-30 minutter å ta t-banen dit fra sentrum, og utsikten på veien opp er nesten verdt turen alene. I tillegg til den flotte naturen ligger Oslos mest besøkte attraksjon her oppe; Holmenkollen Nasjonalanlegg. Bakken er et landemerke i Oslo, Norges mest besøkte turistattraksjon, og med historie tilbake til 1892 er den også en av verdens eldste hoppbakker som fremdeles er i bruk.

Frognerbadet

Er du en badenymfe? Sjekk ut Frognerbadet – Oslos mest populære utendørsbasseng! Helt siden åpningen i 1956 har Oslos innbyggere flokket til Frognerbadet i Frognerparken. Badet kan skilte med 50-metersbasseng, plaskebasseng, sklie og stupetårn, til glede for både store og små. NB: Det er kun åpent i sommerhalvåret.

Lei bysykkel

© VisitOSLO/Tord Baklund

Korte avstander mellom trivelige gater og vakker natur, gjør Oslo til en ideell sykkelby. Om du ikke har tatt med egen sykkel, kan du leie bysykkel fra om lag 200 stativer i og rundt Oslo sentrum. Prøv for eksempel turveien nordover langs Akerselva, eller sykl Bygdøy rundt. Sistnevnte byr på frodig skog, sjøutsikt, badeplasser, kongens kuer (!), samt mange andre severdigheter. God mosjon er det og!

 

Ting å gjøre i Oslo med barn

Oslo Klatrepark

Dette er en spektakulær klatrepark i Oslos tretopper! Opplev vill og vakker natur fra oven, i Oslo klatrepark. Parken har over 70 elementer fordelt på 8 spennende løyper, inkludert Tarzanhopp og Ziplines. Løypene varierer i både høyde og vanskelighetsgrad, så her er det noe for alle aldersgrupper!

Norsk teknisk museum

Norsk teknisk museum har noe for hele familien! Det er et eldorado av lekende læring, med mer enn 100 installasjoner og rundt 25 temautstillinger om teknikk og medisin. Ta med barna til Teknoteket hvor de kan skape fabelaktige konstruksjoner, bygge bilbaner og være oppfinnere med 3D-printer. Både gøy og lærerikt!

 

Ting å gjøre i Oslo-området

Gamlebyen, Fredrikstad

Fredrikstad i Norge

© Petroos/Gettyimages

Liker du historie er Gamlebyen i Fredrikstad midt i blinken. Det er faktisk Nordens best bevarte festningsby, og ligger kun en drøy time unna Oslo! Gamlebyen består av bygninger fra 1700-tallet og festningsverk med voller og vanngraver. I de gamle bygningene finner du De gamle bygningene huser mange små butikker hvor man kan man kjøpe design, kunst, håndverk, møbler, mat og mye annet. Hvis det skulle regne, kan en kose seg innendørs på Fredrikstad Museum og se på deres faste byhistoriske utstilling.

TusenFryd

© Nancy Bundt – Visitnorway.com

Med over 30 attraksjoner er Tusenfryd Norges største fornøyelsespark. Store og små kan teste ut berg-og dalbaner, tømmerrenna, karuseller og kjøre radiobiler, bare 20 minutter utenfor Oslo. Her finner du også mange butikker og spisesteder, og spill for hele familien. I Barnas Fryd og Frydskogen er det egne attraksjoner for de aller minste barna. Om sommeren er BadeFryd åpen med store sklier, badeelv og basseng.

Blaafarveværket

Blaafarveværket Oslo

© Blaafarveværket

Det er mange ting en kan gjøre i Oslo-området, men én ting som skiller seg markant ut er Det kongelige Modumske Blaafarveværk, et åtte kilometer langt museum med en blanding av kunst, kultur og natur. Det ligger 1,5t unna Oslo, men er definitivt verdt turen! Blaafarveværket ble opprettet i 1773 for å utvinne kobolt, som ble brukt til fremstilling av koboltblå farge til verdens porselens- og glassindustri.

Museet er hovedsakelig åpent fra mai til september hvert år, men fra 24. november til 16. desember vil de også være åpne for årets julemarked. Om sommeren kan du se kunstutstillinger og gå på guidede turer i blant annet Koboltgruvene.

Husk å  gå innom den Blå Butikk, og få med deg koboltblått glass hjem!

Finn fly til Oslo Finn overnatting i Oslo

Få mer inspirasjon for hva du skal gjøre i Norge