17 av de beste julemarkedene i verden

Ja, det er den tiden på året igjen. Julen nærmer seg, og hvis du vil røre inn noen dråper tradisjon og magi i julehandelen, gjør et julemarked alltid susen. Pakk de beste skjerfene og hanskene dine og hopp på et fly for å finne den rette stemningen.

Finn flybilletter til ditt favorittjulemarked

Stockholm i Sverige – Stortorget julmarknad

Det stemningsfulle julemarkedet i Gamla Stan i Stockholm

Det stemningsfulle julemarkedet i Gamla Stan i Stockholm

Julemarkedet i Stockholm finner du på det sentrale Stortorget i Stockholms gamle bydel, Gamla Stan. Dette er som å finne selve smørøyet i julegrøten. Det ble arrangert for første gang i 1837 og er Sveriges eldste julemarked. De 40 små røde bodene blander seg perfekt med de historiske omgivelsene.

Hold varmen med en kopp gløgg mens du går på jakt etter hjemmelagde strikkeplagg og annet lokalt håndverk. Du må selvsagt smake på tradisjonelle svenske julekaker som pepperkaker og lussekatter («saffransbullar»). Blir det for søtt, kan du spe på med litt salt i form av elgkjøtt, røkte pølser eller reinsdyrkjøtt.

Finn flybilletter til Stockholm

Helsingfors i Finland – julemarkedet i Helsingfors

Møt selveste julenissen på julemarkedet i Helsingfors

Møt selveste julenissen på julemarkedet i Helsingfors

Spør du en finne, vil han eller hun garantert påstå at julenissen kommer fra Finland. Besøker du julemarkedet på Senatstorget i Helsingfors, får du møte ham i egen person. Han gjør seg flid med å dukke opp hver eneste dag, så her gjelder det å ha ønskelisten klar. Når du har lagt inn bestillingen din, kan du få deg et varmende krus med gløgg (glögi) og kjenne julestemningen stige. Hornorkestrene, de glitrende julelysene og en tur på den antikke nederlandske karusellen sørger for å frakte deg langt inn i julens rike.

Ta deg en tur blant de 133 bodene og finn lokalt håndverk, tradisjonelle pyntegjenstander og regionale råvarer, inkludert reinsdyrkjøtt – en finsk spesialitet. I år er flere restauranter i toppklassen representert på markedet, slik som den anerkjente GRÖN.

Finn flybilletter til Helsingfors

Sibiu i Romania – Piața Mare

Ren julemagi i den rumenske byen Sibiu

Ren julemagi i den rumenske byen Sibiu

Sibius julemarked oser simpelthen av romantikk. Det ligger mellom tre vakre fjellkjeder, på Det store torget (Piața Mare) i gamlebyen. Her kan du vandre mellom 70 boder og handle keramikk, pels og treleker. Barna vil dessuten elske skøytebanen og fornøyelsesparken.

Sibiu er et flott skue og vel verdt et besøk når som helst på året. Men i og med at det ligger i Transylvanias høyland, er det gode sjanser for snø og dermed ekte julestemning i desember. Med et dryss snø og kanskje en gospelkonsert eller et magisk lysshow er scenen satt for god stemning.

Gløgg, pepperkaker og ristede kastanjer hører selvsagt til. Men la det være igjen litt plass til rumensk-ungarske spesialiteter som cozonac (søtt brød) og Kürtőskalács (kjegleformede kaker). Sistnevnte lages av den ungarske minoriteten som bor i regionen. God jul, alle sammen!

Finn flybilletter til Sibiu

Strasbourg i Frankrike – Christkindelsmärik

Franskmennene kan dette med å stelle i stand et alle tiders julemarked

Franskmennene kan dette med å stelle i stand et alle tiders julemarked

Strasbourgs Christkindelsmärik – også kjent som Marché de l’Enfant Jésus – er en klassiker blant Europas julemarkeder, og et av de eldste. Det hele startet i 1520, så lokalbefolkningen har hatt god tid til å øve, og det synes. 300 trehytter ligger spredt over 11 temalandsbyer i sentrum av byen – hovedmarkedet ligger på Place de la Cathédral og byr på håndverk, pyntegjenstander og julesnadder.

Slik som vin chaud (gløgg) og bredele-kjeks, som er en lokal spesialitet som fås i mange ulike smaker, slik som hasselnøtt, appelsin, kanel eller pralin. Andre kulinariske delikatesser inkluderer choucroute (surkål) og gryteretten baeckeoffe. Bon appétit!

Finn flybilletter til Strasbourg

Toronto i Canada – Toronto Christmas Market

Jul med en sjarmerende kanadisk vri i Torontos Distillery District

Jul med en sjarmerende kanadisk vri i Torontos Distillery District

Europa er kongen av julemarkeder, men det er grenser for hvor mye gløgg du kan helle i deg. Så hvorfor ikke prøve noe litt annerledes i år? Torontos Distillery District setter et kult kanadisk preg på juleritualene dine. Brosteinsgatene og de industrielle mursteinsfasadene utgjør sjarmerende historiske kulisser. Glitrende lys, treboder og et enormt pepperkakehus sørger for å få deg i den rette stemningen.

Dra tidlig, før de store folkemengdene kommer strømmende, og sett kursen rett mot matbodene. Her finner du alt fra tysk bratwurst til belgiske vafler, men den lekreste retten er poutine. Denne kanadiske kaloribomben kombinerer pommes frites med brun saus og halvsmeltet ostemasse. Før du går over til søtsakene med lønnesirup, kan du ta en tur i pariserhjulet, eller karusellen hvis du tør, mens du venter på at du skal bli sulten igjen.

Når du vandrer videre til markedsbodene, vil du finne en herlig blanding av gaveartikler, slik som kanadiske bivokslys og treleker … og baconsokker … (ikke spør). Når julegavene er i boks, kan du feire med gratis prøver av vin, brennevin og øl. Du er tross alt i spritfabrikk-distriktet.

Finn flybilletter til Toronto

Dresden i Tyskland – Dresdner Striezelmarkt

Striezelmarkt i Dresden er Tysklands eldste julemarked

Striezelmarkt i Dresden er Tysklands eldste julemarked

Dresdens julemarked er det eldste i Tyskland og har vært en årlig begivenhet i nesten 600 år. Håndverkere fra regionen flokker til markedets rundt 250 boder, og her selger de alt fra pyntegjenstander i tre og nøtteknekkere til tradisjonelle pyramidelys. Striezelmarkt har verdens største jule-buegang, samt en aktivitetspark for barn med et dukketeater, en karusell og en jernbane for de minste.

Navnet på markedet kommer av Strüzel eller Stroczel, en fruktkake som selges på markedet og som nå kalles for Stollen. Andre søte og salte godbiter inkluderer selvsagt Glühwein (gløgg), samt Pulsnitzer Pfefferkuchen (pepperkaker fylt med syltetøy og dekket i sjokolade). Prøv Dresden Rahmklecks (rykende ferskt brød fylt med ost), eller fråts i tyske spesialiteter som bratwurst og saltkringler. Guten Appetit!

Finn flybilletter til Dresden

København i Danmark – Tivolihagen

Tivoli – sjarm og idyll på et av Københavns beste julemarkeder

Tivoli – sjarm og idyll på et av Københavns beste julemarkeder

Dette er dansk hygge på sitt beste! Københavns tradisjonelle julemarked holdes i verdens nest eldste fornøyelsespark, Tivolihagen. Det er innrammet av juletrær, skinner av tusenvis av lys, og den deilige aromaen av brente mandler ligger tykt rundt hvert hjørne. Den frosne innsjøen som gjøres om til skøytebane, gjør juleeventyret komplett.

Ta deg en gløgg mens du vandrer mellom de små bodene som selger håndlagde varer. En håndfull æbleskiver (munker) med syltetøy og sukker gjør opplevelsen enda søtere. La det være igjen litt plass i magen til et smørbrød med svinekjøtt og rødkål, før du runder av med en tur i Himmelskipet – en 80 meter høy karusell som gir deg panoramautsikt over København.

Finn flybilletter til København

Moskva i Russland – Den røde plass

Moskvas julemarked på Den røde plass er en uforglemmelig opplevelse

Moskvas julemarked på Den røde plass er en uforglemmelig opplevelse

Med den majestetiske Vasilijkatedralen i bakgrunnen, og omgitt av Kremlins massive vegger, skorter det ikke på imponerende omgivelser rundt Moskvas julemarked på Den røde plass. Men selve markedet er faktisk ganske beskjedent, med rundt 20 boder som selger julepynt og lokale suvenirer, slik som håndlagde matrjosjka-dukker og andre khokhloma-malte leker. Markedet er plassert rundt en av Moskvas største skøytebaner, og du finner også en liten fornøyelsespark for de yngste i familien.

Når sulten melder seg, er det på tide å trekke mot matbodene for tradisjonelle russiske retter slik som bakt potet med sopp og pickles, eller pannekaker med kaviar. Rund av med den obligatoriske gløggen og russiske pepperkaker. Russerne feirer jul den 7. januar, og i tråd med russisk-ortodoks juletradisjon holder markedet koken til slutten av januar, så du har god tid til å få det med deg.

Finn flybilletter til Moskva

Chicago i USA – Christkindlmarket

Jo da, det finnes glimrende julemarkeder utenfor Europa – ikke minst Christkindlmarket her i Chicago

Jo da, det finnes glimrende julemarkeder utenfor Europa – ikke minst Christkindlmarket her i Chicago

Chicago har latt seg inspirere av Nürnbergs Christkindlesmarkt, og har virkelig lagt seg i selen for å gjenskape et autentisk tysk julemarked i all sin søte sjarm. Du finner det i Daley Plaza i Chicagos bykjerne, og dette er det største tyske julemarkedet i USA. Hundrevis av godteri-stripede boder tilbyr klassiske tyske varer som nøtteknekkere og gjøkur fra Schwarzwald, men du finner også ponchoer fra Equador og en rekke håndlagde gaver.

Showets stjerner er imidlertid matselgerne. Kos deg med bayersk vinterkost som bratwurst, surkål, gulasjsuppe og snitsler. Avrund med bakte epler, gourmet-saltkringler, og selvsagt varm, krydret Glühwein. Her serveres den i et unikt krus formet som en støvel – for deg som aldri får nok julemoro for pengene.

Finn flybilletter til Chicago

Salzburg i Østerrike – Christkindlmarkt

Christkindlmarkt i Salzburg avholdes på den pittoreske Residenzplatz

Christkindlmarkt i Salzburg avholdes på den pittoreske Residenzplatz

En vakker kirke og et middelalderslott på en åstopp våker over julemarkedet i Salzburg – stort mer romantisk blir det ikke. De 95 bodene er delt inn i seks ulike seksjoner, som selger alt fra blomster og tekstiler til håndverk, leker og glitrende pynteting.

Følg nesen, så havner du ved matbodene som selger gebrannten Mandeln (brente mandler). Det er de som står for selve signaturduften på Christkindlmarkt. Du kan ikke dra før du har prøvd litt Glühwein (ja, mer gløgg) – den går perfekt til de ristede kastanjene, stablene av Bratapfel (nybakte epler) og pepperkakehjertene. Det er tross alt bare jul én gang i året, så kos deg!

Finn flybilletter til Salzburg

Praha i Tsjekkia – det gamle bytorget

Prahas mest ikoniske julemarked på det gamle bytorget

Prahas mest ikoniske julemarked på det gamle bytorget

Når det kommer til julemarkeder, er Praha i en klasse for seg. Byen bugner av både markeder og julestemning, men selve mandelen i grøten finner du i hjertet av gamlebyen. Her ligger rader av søte trehytter spredt rundt et digert juletre. De selger suvenirer som smykker, stearinlys, krystaller, glassartikler og leker utskåret i tre. Matbodene byr på tradisjonelle tsjekkiske retter som grillet svinekjøtt og blodpølse, samt en rekke lokale juledelikatesser. Still tørsten med en slurk medovina – eller mjød på norsk.

Finn flybilletter til Praha

Brussel i Belgia – Plaisirs d’Hiver

”Ta

Ta en piruett på Place Sainte-Catherine innimellom juleshoppingen i Brussel

Med rundt 240 flotte treboder vil Brussels Plaisirs d’Hiver julemarked trollbinde deg i timevis. Det strekker seg hele veien fra Grand Place til Place Sainte-Catherine. Her finner du håndlagde stearinlys, barneleker, skinnvarer og julepynt i overflod, men den virkelige attraksjonen er den tradisjonelle belgiske maten: belgiske vafler og sjokolade, blåskjell, håndlagde pølser, oster, brød … for ikke å glemme belgiske pommes frites!

Skyll det hele ned med et sterkt kvalitetsøl, og så må du selvsagt prøve den lokale versjonen av gløgg – Vin Chaud. Etter et slikt festmåltid får du kanskje mest lyst til å ta deg en lur – men det blir det slett ikke tid til. For du må jo sjekke ut skøytebanen, pariserhjulet, karusellene og akebakkene!

Finn flybilletter til Brussel

Manchester i England – Albert Square

”Lyst

Lyst å oppleve en engelsk jul? Dra på julemarked i Manchester

Julemarkeder er ikke bare for det europeiske kontinentet – de har også nådd Storbritannia. Markedet rundt Albert Square i Manchester er en kjempeflott opplevelse. De 300 bodene er inndelt i seksjoner: et verdensmarked, et fransk marked, tysk marked og en familievennlig del med skøytebane i Cathedral Gardens.

Dette er en eneste stor fest for sansene. Du kan få alt fra håndverk til delikatesser fra hele Europa, men igjen er det matbodene som byr på høydepunktene. De tilbyr en masse internasjonale retter, fra bayersk strudel til franske crêpes til tyske Flammkuchen (en slags pizza med ost og kjøtt), eller grillede ostesmørbrød à la Manchester. Kos deg!

Finn flybilletter til Manchester

Riga i Latvia – gamlebyen

Rigas julemarked ligger på et UNESCO-verdensarvsted

Rigas julemarked ligger på et UNESCO-verdensarvsted

Den latviske hovedstadens største julemarked er som tatt ut av et eventyr. Markedet ligger på katedralplassen i hjertet av Rigas historiske sentrum, en Art Nouveau-perle som står på UNESCOs verdensarvliste, og bugner av lokalt håndverk. Slik som lysestaker i latvisk tre, vokslys og håndstrikkede vinterplagg, for å nevne noe.

Varm deg på litt gløgg mens du småspiser på brente mandler eller pepperkaker med melis. Pass på å prøve det lokale røkte kjøttet, og kjøp med deg et glass av den berømte latviske honningen.

Finn flybilletter til Riga

Nürnberg i Tyskland – Christkindlesmarkt

”Nürnbergs

Nürnbergs Christkindlesmarkt har to millioner besøkende hvert år

Nürnbergs julemarked har røtter tilbake til 1600-tallet, og med sine 180 rød- og hvitstripede boder rundt det sentrale torget i byens gamleby er det et av de største i Tyskland. I Nürnberg har de valgt å sette krydder på tilværelsen med blåbærgløgg – Heidelbeer Glühwein – sammen med en rekke tradisjonelle delikatesser som Nürnberger Lebkuchen (pepperkaker med sjokoladeovertrekk) og Nürnbergs legendariske grillpølser, som er så små at du får flere av gangen. De er basert på en varemerkebeskyttet oppskrift fra 1497. Guten Appetit!

Finn flybilletter til Nürnberg

Madrid i Spania – Mercado de Navidad

”Madrids

Madrids julemarked byr på en fargerik opplevelse

Ta turen innom Madrids mest tradisjonelle julemarked, med røtter tilbake til 1860. Det foregår på byens sentrale torg, La Plaza Mayor. Markedet er berømt for sine Belén (Bethlehem)-figurer fra juleevangeliet. De 140 bodene byr på en pussig blanding av religiøse symboler og tullegaver, som skal brukes på De uskyldige helgeners dag den 28. desember. Denne dagen har Madrids innbyggere lov til å lure hverandre – litt som 1. april.

Finn flybilletter til Madrid

Napoli i Italia – San Gregorio Armeno

”Miniatyrfigurer

Miniatyrfigurer inspirert av juleevangeliet på Napolis julemarked

Napolis sjarmerende gate San Gregorio Armeno våkner virkelig til liv ved juletider, med en rekke butikker som selger figurer av alle tenkelige og utenkelige slag inspirert av juleevangeliet. Det er en lokal tradisjon å lage sin egen julekrybbe, og her er virkelig alt lov: Jesus og Madonna-figurer poserer med små pizzabakere, eksotiske dyr og en rekke berømte karikaturer.

Når du har bygd din egen bisarre julekrybbe, kan du stappe i deg napolitanske juledelikatesser som rococo-kjeks, susamielli-kaker og fristyrstekte struffoli-kuler. Buon appetito.

Finn flybilletter til Napoli

Les mer: