DiscoverNaturopplevelser

Glad i vill natur? Besøk de 9 mest spektakulære nasjonalparkene i Norge

Det er ingen nyhet at Norge er velsignet med vakker natur og flotte turmuligheter, men ofte «glemmer» vi at vi kan feriere i eget hjemland. Uansett om du er glad i å gå tur eller helst vil slappe av med et glass musserende på et høyfjellshotell, har nasjonalparkene i Norge mye å by på. Gjør deg klar for opplevelser på rekke og snor!

Hvor mange nasjonalparker har Norge?

Det er 47 nasjonalparker i Norge (7 av dem på Svalbard), men mange av dem er relativt nye. Den siste i rekken, Lofotodden nasjonalpark, ble opprettet i 2018! Arbeidet med å opprette nasjonalparker i Norge ble for alvor startet i 1962. Målet er å etablere nasjonalparker og andre verneområder i alle naturtyper fra hav til fjell, slik at vi kan nyte friluftsliv i uberørt natur – og ikke minst for å beskytte utrydningstruede planter og dyr.

Rondane nasjonalpark – landets første

Den første nasjonalparken i Norge var Rondane nasjonalpark, som ble opprettet i 1962 og utvidet i 2003. I dag dekker området nesten 1000 kvadratkilometer i fylkene Oppland og Hedmark, med frodige fjelldaler og spektakulære fjelltopper. Her har villreinen levd i tusenvis av år, og mange kunstnere og forfattere har latt seg inspirere av Rondanes blå lys. Du kan utforske nasjonalparken til fots, på terrengsykkel eller til hest. På elvene kan du padle, og de modigste kan utfordre vannmassene på raftingflåter. Besøk Peer Gynt-hytta, som er over 200 år gammel, for et lite stykke nasjonalromantikk. Det er også flust av høyfjellshotell i Rondane om det er mer din stil.

  • Fly: Røros Lufthavn
  • Bil: 4 timer med bil fra Oslo
  • Tog: Dovrebanen mellom Oslo og Trondheim stopper på Otta stasjon, ikke langt fra Rondane

Dovre nasjonalpark – Norges nasjonalfjell

«Enig og troe til Dovre falder», sverget eidsvollsmennene i 1814 og gjorde Dovrefjell til Norges nasjonalfjell. Det finnes mange nasjonalparker i midt-Norge, men Dovre er spesielt godt besøkt, både av nordmenn og utenlandske – mye på grunn av den vakre utsikten og den rike fjellfloraen. Den særpregede moskusstammen er også karakteristisk for Dovrefjell. Her tilbys det i sommersesongen daglige moskussafarier – definitivt noe utenom det vanlige! Snøhetta er den høyeste toppen vi har utenfor Jotunheimen, og hit er det mange som tar turen. Om du nøyer deg med å se på det mektige fjellet er utsiktspaviljongen Viewpoint Snøhetta å anbefale, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.

  • Tog: Toget stopper på Dombås, Hjerkinn og Kongsvoll
  • Bil: E6 går over fjellovergangen Dovrefjell

Hardangervidda nasjonalpark – Fastland-Norges største

Nasjonalparken er fastlands-Norges største, og går over tre fylker; Buskerud, Telemark og Hordaland. Fjellvidden med de tusen sjøene er og er perfekt for fjellvandrere som liker fisking. Området er viktig som tilholdssted til de største villreinflokkene i Europa og her kan du også spotte fjellrev, snøugle og mange andre arter av arktiske planter og dyr. Mest populært blant reisende er sykkeltur på Rallarvegen, og fjelltur opp til Gaustatoppen. Førstnevnte er virkelig en sykkeltur utenom det vanlige, og en blir transportert tilbake i tid til 1909 da Bergensbanen ble bygget. Det finnes også mange merkede stier og flere betjente og ubetjente turisthytter. Noe for enhver smak!

  • Bil: E134 fra Drammen til Haugesund over Haukelifjell
  • Buss: Haukeliekspressen og Telemarkekspressen

Sør-Spitsbergen nasjonalpark – Norges største (Svalbard)

Sør-Spitsbergen nasjonalpark er den største nasjonalparken i Norge, og dekker den sørlige delen av øya Spitsbergen på Svalbard på til sammen 13,286 km2. En tur til Svalbard er en utrolig opplevelse i seg selv, og uansett hvor du drar på øya vil store naturopplevelser vente deg. I denne nasjonalparken kan du dra til Gåshamna hvor det på 1600-tallet var et anlegg for hvalfangst, og i Recherchefjorden i nord har det vært utgravninger foretatt av norske og russiske arkeologer. Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark er også verdt en tur, og er blant de tre største nasjonalparkene i Norge. Her finnes det rester etter flere arktiske ekspedisjoner, blant annet i Virgohamna på Danskøya, hvorfra den svenske ingeniøren Andrée forsøkte på å nå nordpolen med hydrogenballong i 1897.

Jotunheimen nasjonalpark – landets vakreste

Flere, inkludert den britiske avisen The Guardian, mener Jotunheimen er blant verdens vakreste nasjonalparker. Avisen trekker frem Jotunheimens fjell, isbreer og selvsagt Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell (2.469 moh.). Jotunheimen er et svært populært turområde både sommer og vinter, og her finn du et stort nettverk av merkede løyper i alle kategorier. Hurrungane-massivet i Vest Jotunheimen et mekka for fjellklatrere, med mer enn 20 topper over 2000 meter. Turen over Besseggen er kjent for å være en av Norges flotteste turer, og kontrasten mellom den grønne innsjøen Gjende og det mørkeblå Bessvatnet er foreviget på mange selfier og turist-fotografier. Gjendesheim ved foten av Besseggen kan også by på lokal, økologisk mat som viser det beste av norske råvarer. Jotunheimen skorter ikke på aktiviteter å velge mellom, og liker du deg på sjøen er Sjoa, Nord-Europas beste raftingelv et must, og Ottaelva er fin for familierafting.

  • Tog: Dovrebanen stopper på Otta. Derfra går det lokalbusser til flere steder i området rundt Jotunheimen
  • Bil: Fra Oslo og Lillehammer følger du E6 nordover

Jostedalsbreen nasjonalpark – Norges største isbre

Jostedalsbreen er faktisk fastland-Europas største isbre, som strekker seg fra 300 til 2000 moh. Breen har 28 navngitte brearmer, hvorav den mest populære er Briksdalsbreen. Breen befinner seg også mellom to av verdens lengste fjorder, Sognefjorden og Nordfjord. Det er mulig å dra på brevandring med profesjonell guide – hvis du tør! Nasjonalparken kan skilte med et kontrastfylt landskap, fra fjorder og frodige daler, til karrige fjell- og breområder. Sprudlende bekker, elver og fosser kjennetegner området. På Jostedalsbreen Nasjonalparksenter kan du lære mer om nasjonalparken.

  • Buss: Brebuss frå Stryn kvar dag frå 1.juni til 31.august
  • Fly: Ørsta-Volda Airport and Sandane Airport
  • Bil: Følg E6 til Otta, og så Rv15 til Stryn

Rago nasjonalpark – landets villeste

Rago ble nylig kåret til en av Europas “topp 10” nasjonalparker, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Rago ligger i Sørfold kommune i Nordland, og kan skilte med et kontrastfylt landskap. Her er det stille skoger og glattslipte fjellformer, men også forrevne klipper og fosser, samt is- og snøbreer. Rago grenser til de store svenske nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet, og til sammen danner de et vernet område på 5 700 km2. Dette er Nordens største fredete fjellområde. Det er gode bestander av ørret og røye i flere av vannene i Rago, og det er mulig å jakte småvilt i nasjonalparken. Besøkende blir anbefalt å parkere ved Lakshola, ca. 6 km langs en grusvei inn fra E6.

  • Fly: Bodø lufthavn
  • Bil: E6, fra Lakshola via Storskogdalen til Storskogvatnet
  • Tog: Oslo – Trondheim – Bodø

Ytre Hvaler nasjonalpark – Norges skjærgårdsparadis

Skjærgården på Hvaler er et av de viktigste områdene i Norge for rekreasjon og friluftsliv. Blant de artsrike kystområdene er områdene rundt Oslofjorden de aller rikeste. Få andre steder finner vi så mange plante-og dyrearter som i skjærgården og i sjøen vest for Hvaler. Denne kommunen har faktisk flest registrerte rødlistearter i landet. Den 506 kilometer lange kystlinje er en oase for for besøkende både sommer og vinter. En kan utforske området med båt, og ikke glem dykkeutstyr! Ønsker du å overnatte kan du slå opp telt på Storesand, eller leie kystledhytte.

  • Fly: Moss Lufthavn Rygge
  • Buss: Direktebuss fra Fredrikstad
  • Bil: E6, 1.5t fra Oslo

Gutulia nasjonalpark – landets minste

Gutulia i Engerdal kommune ble allerede i 1916 foreslått fredet på grunn av sin gamle urskog av enorme trær, men ble ikke opprettet før i 1968 og utvidet i 2004. Her finnes gran som er over 300 år og furu på nærmere 500 år. Med sine 23 km2 er Gutulia den minste nasjonalparken i Norge. Selv om det ikke er like lagt opp til turisme som mange av Norges andre nasjonalparker, har Gutulia nok av sjarme og det er merket 3 km sti fra parkeringsplass sørvest for Gutulisjøen og inn til Gutulisetrene – hvor det er servering av rømmevafler og kaffe. De eventyrlystne vil kanskje sjekke ut tretopphytta “Kraggbua” i Engerdal, som befinner seg høyt oppe blant trærne!

  • Bil: 4 timer fra Oslo, via E6 og Fv26
  • Tog: Tog til Hamar, buss til Engerdal